Türkiye - Birleşik Arap Emirlikleri Serbest Ticaret Anlaşması İmza Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anlaşma ile ekonomik ve ticari işbirliğimiz yeni safhada. Anlaşmanın kapsamlı karakteri sayesinde ticaret hacmimizi 25 milyar dolar seviyemize çıkaracağımıza inanıyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde Türkiye - Birleşik Arap Emirlikleri Serbest Ticaret Anlaşması İmza Töreni'nde konuştu. Yurtdışı Kargo
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: 14 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığı 11 ilimizde 500 kilometre çapında bir alanda etkili olan depremler, çok büyük bir yıkıma yol açtı. Her biri ayrı birer deprem büyüklüğüne ulaşan artçı sarsıntılar hala devam ediyor. Adeta bir çeşit deprem fırtınasına tutulmuş durumdayız.
Yer bilimciler, içinden geçtiğimiz sürecin normal olmadığı konusunda hemfikirler. Yaşadığımız sıkıntılar büyük olsa da devlet ve millet olarak var gücümüzle yaraları sarıyoruz. Hasar tespit çalışmalarımız neticesinde yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı 204 bin binada 584 bin bağımsız bölüm belirledik. İnşallah bir yıl içinde deprem bölgesinin tamamındaki konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlayacağız.
Bu süreçte en büyük destekçilerimiz BAE gibi dostlarımız ve kardeşlerimizdir. İlk günden itibaren Türkiye'ye gönderdiğiniz arama kurtarma ekipleriniz, Kahramanmaraş ve Adıyaman'daki faaliyetlerimize omuz vermiştir. Sahra hastaneleriniz Hatay ve Gaziantep'te sağlık hizmetlerimize büyük destek oluyor.
İşbirliğimiz yeni safhada Yurtdışı Kargo
Bu sene diplomatik ilişkilerimizin 50. yılını idrak ediyoruz. Az önce imzalanan kapsamlı ekonomik ortaklık anlaşması her bakımdan olduğu gibi bu özelliğiyle de tarihi nitelik taşıyor. Sadece 1 sene içinde imzaya hazır hale getirilen anlaşma sayesinde mal ve ticaretin önündeki engeller kalkacak, yatırım ve girişim faaliyetleri kolaylaşacaktır. Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya uzanan iktisadi bir köprü inşa edeceğiz.
Anlaşma ile ekonomik ve ticari işbirliğimiz yeni safhada. Anlaşmanın kapsamlı karakteri sayesinde ticaret hacmimizi 25 milyar dolar seviyemize çıkaracağımıza inanıyorum. Başta ticaret bakanlarımız olmak üzere anlaşmamızda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.
Bakan Muş: Anlaşma iki ülke için hayırlı olsun
Medya hesabından açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş şu ifadeleri kullandı: "Ülkemiz ile Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasını imzaladık. İkili ticaret hacmi ve yatırımların en yüksek seviyeye çıkartılmasına hizmet edecek bu Anlaşma iki ülke için hayırlı olsun."
Serbest Ticaret Antlaşması nedir? Yurtdışı Kargo
Dünya Ticaret Örgütü düzenlemelerinin ülkeler arasındaki ticari gereksinimleri karşılayamaması ülkeleri ayrıca ikili ve bölgesel ticaret anlaşmaları yapmaya yöneltmiştir. Bu noktada “Serbest Ticaret Antlaşması nedir?” sorusuna da kısaca cevap verelim. Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), ülkeler arasında imzalanan karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri arttırmayı hedefleyen ikili anlaşmalardır.
Bu anlaşmalar, ülkeler arasındaki iş birliğini ve eşit şartlar altında ticaret yapılmasını sağlamak adına ortaya çıkmışlardır. Ülkeler, kendi STA ağlarını genişleterek, STA ortakları ile yakın ilişkiler kurmaya başlamış ve bu yakınlık anlaşmaya üye ülkelerin ticari hayatını olumlu etkilemiştir. Yazımızda Serbest Ticaret Anlaşmalarının detaylarını ele alacağız.
Serbest Ticaret Antlaşmasının önemi Yurtdışı Kargo
Uluslararası ticaretin kolaylaştırılması ve serbestleştirilmesi bütün ülkelere fayda sağladığından ortak hedef haline gelmiştir. Bu hedefin gerçekleştirilmesi adına hem Dünya Ticaret Örgütü’nün çok taraflı müzakereler yoluyla yaptığı çalışmalar hem de bölgesel ve ikili düzeydeki anlaşmalar yapılmaya çalışılmaktadır.
Bu kapsamda Serbest Ticaret Anlaşmaları, anlaşmaya üye ülkeler tarafından önceden belirlenen koşullar ve kurallar çerçevesinde serbestçe ticaret yapabilme imkânı veren ve üye ülkelere ticari fayda sağlayan bölgesel ve ikili düzlemde yapılan anlaşmalardan birisidir.
Serbest Ticaret Anlaşmaları ile gerçekleştirilen ticari işlemlerin anlaşmaya üye ülkeler tarafından önceden belirlenmiş olan kurallara bağlı olduğuna değinmiştik. Söz konusu koşul ve kuralların yürürlüğe girmesi ülkelerin kendi arasında anlaşmayı imzalaması ile gerçekleşir ve yalnızca anlaşmaya dahil olan ülkeleri kapsar.
Bu kapsamda, yapılan ticari işlemlerde daha düşük vergi oranları gibi serbestçe belirlenen kuralları anlaşmaya ekleme imkânı sağlaması Serbest Ticaret Anlaşmalarını farklı kılan özellikler arasında yer almaktadır.
Serbest Ticaret Antlaşması ülkelere ne sağlar?
STA ağlarının ülkelere sağladığı en önemli katkı, anlaşmaya üye ülkeler üzerinden gerçekleştirilen serbest, hızlı ve verimli ticaret sayesinde artan ithalat ve ihracattır.
Bu kapsamda Serbest Ticaret Anlaşmalarının üye ülkelere sağladığı avantajlar aşağıdaki gibidir:
Anlaşmaya üye ülkeler arasında ticari engellerin azaltılması.
Anlaşmaya üye ülkelerin ticaretinin artması.
Hedef pazarlara ulaşma imkânının kolaylaşması (özellikle komşu ülkeler bakımından).
Ürün ve hizmetlerin daha hızlı teslim edilmesi.
Anlaşmaya üye ülkelerin ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunması.
Artan ihracat ile üretimin genişlemesi (ör: ürün çeşitliliğinin artması).
Anlaşmaya konu olan malın üreticilerinin ihtiyacı olan gereksinimlerini (ör: hammadde) daha uygun olarak temin etmesi.
Ticari hayata ilişkin ortak kurallar oluşturularak ticareti kolaylaştırması.
Serbest Ticaret Antlaşmasıyla neler hedeflenir?
Serbest Ticaret Anlaşmaları, yukarıda da görüleceği üzere, ülkelerin gelişmişlik düzeylerini ileriye taşıyan ve ekonomik açıdan güçlenmesini sağlayan bir yöntemdir.
Bu kapsamda Türkiye’nin ticaret politikası bakımından da söz konu anlaşmalar önem arz etmektedir. Türkiye’nin STA ağları ile yürüttüğü politikalar çerçevesinde genel anlamda hedefleri aşağıdaki gibidir:
Dış pazarlara ulaşmak.
İç pazardaki olası olumsuzlukların ülke ekonomisi üzerindeki etkisini azaltmak.
Ülkenin uluslararası ticaretteki payını artırmak.
Anlaşma yapılan ülke ile karşılıklı olarak ticareti artırmak.
Anlaşma yapılan ülke ile karşılıklı olarak uluslararası rekabet gücünü artırmak.
İhracata konu ürün türünü çeşitlendirmek.
Anlaşma yapılan ülke ile verimli iş birliği ağı oluşturmak.
Değinilen hedefler çerçevesinde Türkiye, uluslararası ticarette rol almak ve ekonomisini güçlendirmek adına diğer ülkeler ile iş birliği içinde Serbest Ticaret Anlaşmaları yaparak STA ağları oluşturmaktadır. Kaynak: milliyet.com.tr / parasut.com
Comentarios